Skip to main content

Dosky Oravského javiska „oprášili“ malí aj dospelí

11. apríl 2024

V pondelok 25. marca 2024 sa na doskách Oravského javiska v Dome kultúry v Námestove stretli najmladší oravskí divadelníci a divadelníčky. Pozvanie do poroty prijali: Jana Eliášová, Mgr. art. Daniela Kubíková a predsedom poroty sa pre tento deň stal Mgr. Jozef Krasula ArtD.

V rámci regionálneho kola celoštátnej postupovej súťaže a prehliadky ZLATÁ PRIADKA porota rozhodla nasledovne:

  • Priamy postup do krajského kola: DDS Dobrozvíťazí (ZUŠ Vendelína Habovštiaka v Nižnej), inscenácia: Neviete sa správať!?
  • Návrh na postup do krajského kola: DDS Čarohlások (ŠZŠ pre žiakov s telesným postihnutím v Dolom Kubíne), inscenácia: Kurnik shopping

Špeciálne ceny:

  • ŠC za kolektívny výkon: DDS Lienky (ZŠ s MŠ Novoť), inscenácia: Pecivál
  • ŠC za výtvarné spracovanie témy: DDS Pierroťáčik (SZUŠ Pierrot v Námestove), inscenácia: Alica v krajine zázrakov
  • ŠC za inscenáciu Kurnik shopping: DDS Čarohlások (ŠZŠ pre žiakov s telesným postihnutím v Dolom Kubíne), inscenácia: Kurnik shopping
  • ŠC za stvárnenie postavy Alice: Linda Veselovská (SZUŠ Pierrot v Námestove), inscenácia: Alica v krajine zázrakov
  • ŠC za stvárnenie postavy Policajtky: Miriam Blahová (SZUŠ M. Rosinu v Tvrdošíne), inscenácia: Záhada snívajúceho psa

Okrem detskej dramatickej tvorivosti dostali na pódiových doskách Domu kultúry v Námestove priestor aj divadlá poézie a detské recitačné kolektívy.

1. miesto v I. kategórii detských recitačných kolektívov a divadiel poézie detí si odniesol:

  • DDS Úsmev (ZŠ s MŠ Babín) s inscenáciou: Štvrtok

1. miesto v II. kategórii recitačných kolektívov a divadiel poézie mládeže a dospelých získal:

  • DDS Pierroťáci (SZUŠ Pierrot v Námestove) s inscenáciou: ISTA

Krajské kultúrne stredisko v Žiline v spolupráci s Bábkovým divadlom Žilina zorganizovalo 8. apríla krajskú prehliadku detskej dramatickej tvorivosti pod názvom Detský divadelný medveď 2024. Prehliadky sa súťažne zúčastnili dva detské divadelné kolektívy z Oravy: Dobrozvíťazí (ZUŠ Vendelína Habovštiaka, Nižná) a Čarohlások (ŠZŠ pre žiakov s telesným postihnutím v Dolom Kubíne). Spomedzi šiestich detských divadelných kolektívov si umiestnenie na bronzovej priečke vyslúžil DDS Dobrozvíťazí s inscenáciou Neviete sa správať?!

Divadelné dosky na Orave „oprášili“ aj divadelníci a divadelníčky zo Zákamenného. V rámci regionálneho výberu, ktoré zorganizovalo Oravské kultúrne stredisko, vystúpili 10. marca na domácej pôde s inscenáciou Ria Valé. Odborná porota v zložení: predseda – Mgr. art. Dušan Vicen, členovia poroty – Mgr. art. Katarína Hitzingerová ArtD. a Mgr. art. Ján Marcinek rozhodla, že Divadelný súbor Jána Vojtaššáka zo Zákamenného splnilo kvality hodné postupu do krajského kola celoštátnej postupovej súťaže a prehliadky neprofesionálneho divadla dospelých Belopotockého Mikuláš, ktoré sa uskutoční od 27. – 29. apríla v Slovenskom komornom divadle v Martine pod názvom Turčianske javisko.

Spomínané súťaže finančne podporil hlavný partner – Národné osvetové centrum v Bratislave. Rovnako ďakujeme všetkým partnerom, vďaka ktorým sa nám regionálne kolá podarilo uskutočniť aj v roku 2024.

Všetkým zúčastneným ďakujeme za inšpiratívne predstavenia, víťazom gratulujeme a držíme palce na krajských súťažných prehliadkach!

Fotografie z podujatia nájdete v našej GALÉRII.

Oravské kultúrne stredisko

11. apríl 2024

z našich článkov...

Mladá slovenská poviedka 2021 - Výsle...

V tomto roku mali možnosť mladí autori opäť poslať svoj autorský príbeh do celoštátnej súťaže Mla...

Vytvor si mandalu

Naučte sa vytvoriť jedinečnú mandalu! Záujemcovia, ktorí sa prihlásia na tvorivú dielňu, sa stre...

Na Barboru na Orave

Deň svätej Barbory sa ako ďalší radí k tzv. stridžím dňom, kedy sa praktizovali najmä zvyky spoje...
top